Toisinajattelija Toisinajattelu kaunistaa!

Milloin arkkipiispa Vikström pyytää anteeksi?

 

Kirkonmiehet Suomessa ja ulkomailla ovat ryhtyneet pyytelemään julkisesti anteeksi. Suomessa arkkipiispa Mäkinen pyysi kirkon puolesta anteeksi seksuaalivähemmistöjen kohtelua. Koko kansakunnan kohtelua hän ei pyytänyt anteeksi.

Kirkko nimittäin syyllistyi kardinaalivirheeseen (syntiin?), kun arkkipiispa Vikström kannatti aikanaan Suomen EU-jäsenyyttä ja siten myös euroa. John Vikström olisi voinut yksinäänkin vaikuttaa niin, että kansa olisi äänestänyt EU-jäsenyyttä vastaan, mutta sen sijaan hän ilmoittikin kannattavansa jäsenyyttä. Meni siis suuren rahan puolelle kansanvaltaa ja kansallisvaltioita vastaan. Meni käytännössä kannattamaan uusliberalismia ja hyvinvointivaltion purkamista.

Joukkoanteeksipyyntöjä on ollut muuallakin kuin kirkon piirissä. Venäjällä media pyysi anteeksi 70 vuotta harjoittamaansa valehtelua, vääristelyä ja aivopesua. Milloinkohan Suomen media pyytää anteeksi viimeisten 25 vuoden aikana harjoittamaansa propagandaa ja todellisen opposition äänen vaimentamista?

Suomessahan ollaan eduskunnan osalta käytännössä yksipuoluejärjestelmässä, ja maassa on vain ”putinmedia”. Venäjällä on voimakas putinmedia, mutta joitain kanavia sentään oppositiollakin.

Ilmeisesti on liikaa vaadittu, että arkkipiispat ottaisivat merkittävissä asioissa reilusti kantaa suuren enemmistön puolesta pientä eliittiklikkiä vastaan. Lähes ainahan kirkko on mennyt hallitusvallan puolelle, niin Lutherkin.

Mauri Nygård

IPUn vpj

toisinajattelija.fi

---------------------------------------------------------

Hei, Maurin juttuun liittyen pari kommenttia.

Arkkipiispa John Vikström kirjoitti Helsingin sanomissa 27.4.1994 sivulla 2 otsikolla "Euroopan arvot" mm. seuraavaa:

"Euroopan yhdentymisessä on kysymys siirtymisestä yksilökeskeisestä ja nationalistisesta ajettelusta yhteisen vastuun tiedostamiseen". "Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin, että Maastrichtin sopimus määrittää eräitä arvoja, joita pitää toteuttaa kaikissa jäsenmaissa. Tällaisia ovat vapaus, demokratia, ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien kunnioittaminen sekä kansojen keskinäinen solidaarisuus, johon kuuluu myös jokaisen kansan historian, kulttuurin ja traditioiden kunnioittaminen".

Eli kyllä Vikström samoin kuin ex-arkkipiispa Juva ja ortodoksikirkon arkkipiispa kannatti Suomen liittämistä EU:hun. Kaikkien heidän kannatuskirjoituksensa julkaistin HS:n 2-sivulla v. 1994.

Yt Antti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Kun kunnioitamme kansojen historiaa, traditioita ja KULTTUURIA, kuuluuko traditioihin ja kulttuurin kunnioittamiseen myös kansojen johtajien valehtelu ja talouslukujen vääristely, verojen pimittäminen, mafian kunnioittaminen ym.ym. vääristelyn kunnioittaminen ?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ei tietenkään, ei näitä kansan selkänahasta eliitti-klikkien eduksi kuppaamisia koskaan missään virallisuuksissa mainita, vaan ne pidetään visusti näkymättömissä suurelta yleisöltä.

Edustuksellinen hallintommehan toimii kuuleman mukaan aina vain ja ainoastaan kansan kokonaisedun lähtökohdista, ei siellä mitään omaa pyrkyryyttä oe havaittavissa:) Ei Jyrki Kataisenkaan äkillistä Brysselin 25.000eur/kk kerhoon hyppäämistä kotoisesta "vastuunkannosta" kai sellaiseksi voida laskea, eihän sentään..

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.N.>Milloin arkkipiispa Vikström pyytää anteeksi?

ooo

Jos hänen omatuntonsa ei vaivaa, tuskinpa asialle on mitään tehtävissä.

Kukko ei käskien laula.

Pyytävät edelliset arkkipiispat anteeksi tai eivät, eikö meidän tulisi katsoa eteenpäin ja huolehtia siitä tulisi mahdollisimman vähän anteeksipyydettävää. Vähän setämäisesti: katsokaamme eteenpäin.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

John Vikström on sitten EU-aikana korostanut yritysten vastuuta. Siis sitä jotensakin vaatinut. Miten tuollaiseen jeesusteluun pitäisi suhtautua?

Oliko mies niin maailmasta ulkona, että ei tajunnut, mitä aikoinaan kannatti, ja kun nyt omatunto vähän kolkuttaa, niin siirtää vastuun kapitalistisille ja kansainvälisille yrityksille? Eipä vaan tainnut nyt Mikrosoftkaan kuunnella emeritus arkkipiispan hurskaita toiveita.

Vai onko miehen vastuupuheet olleet vain kyynistä ja tietoista kirkon kasvojen pesua ja tietoista hämäystä?

Ehkä Vikström itse tietää motiivinsa, ehkä ei tiedä itsekään, mitä puhuu. Laukoo kuitenkin jotain huomion itsestään pois siirtääkseen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

"Ilmeisesti on liikaa vaadittu, että arkkipiispat ottaisivat merkittävissä asioissa reilusti kantaa suuren enemmistön puolesta pientä eliittiklikkiä vastaan. Lähes ainahan kirkko on mennyt hallitusvallan puolelle, niin Lutherkin."

Näin se menee, kirkko siunaa eliittiklikin vallan vaihtoehdottomuuden. Se antaa sille EU:n uusliberalismille ikäänkuin pehmentävän omantunnon, hyväksynnän. Ei taida olla rohkeutta ajaa kansan asiaa, vaan kiltisti eliitin takana on oma kylläisyys turvattu.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Meillähän on pappi Kai Sadinmaa kirkon toisinajattelija, mutta eipä ole pysyvää virkaa kirkon puolelta hänelle löytynytkään.

Eikös Neuvostoliitossakin ollut kuitenkin puolueelle kuuliainen kirkko, jonkinlainen?

Toimituksen poiminnat