Toisinajattelija Toisinajattelu kaunistaa!

Stiiknafuuliaa

Stiiknafuuliaa!

Stiiknafuulia oli mahtisana Teuvo Pakkalan kynästä. Valtaeliittimme mahtisanoja ovat eläkeuudistus ja kestävyysvaje. Kaikki sanoja, joilla ei ole aitoa yhteyttä todellisuuteen.

Sovittu eläkeuudistus korvaa kuulemma neljäsosan ns. valtiontalouden kestävyysvajeesta. Uudistuksen suurin kuviteltu hyöty tullee uskomuksesta, että kun ihmiset työskentelevät vanhemmiksi, niin kansantaloutemme saa lisää työvoimaa ja tuotanto kasvaa.

Hallitsijoittemme mielestä meitä uhkaa siis jo lähi tulevaisuudessa hirmuinen työvoimapula, ja toisaalta uskotellaan, että lisätyöttömyys poistaa työttömyyttä. Vapaa työvoiman liikkuvuus EU:ssa ei siis takaisi työntekijöitä. Ei myöskään se, että saamme tarvittaessa väkeä mistä tahansa maapallolta. Lähes kaikkialla on pula työstä, ei työvoimasta.

Piilotyöttömyys mukaan lukien työttömiä on Suomessa noin 12 prosenttia. Luulisi silläkin reservillä töitä tehtävän, jos vain töitä on tarjolla ja ihmisiä koulutetaan. Työttömyysluku on noinkin lohdulinen siitä syystä, että suuret ikäluokat ovat jo siirtyneet eläkkeelle – pelätyn työvoimapulan pitäisi siis olla jo todellisuutta – ja eläkeläiset antavat hoivatyönkin kautta työtä nuoremmilleen. Koko euroalueella työttömiä on selvästi enemmän.

Meillä on ollut mahdollisuus työskennellä yli 63 vuotiaina, jos vain terveys ja työnantaja ovat sallineet. Yleensä työnanataja ei salli, vaan vähentää väkeään vanhimmasta päästä. Mitä siis tämä eläkeuudistus, hallituksen lähes päätehtävä, parantaa?

Muutos on se, että vanhat ihmiset joutuvat olemaan pitempään työttöminä ennen eläkkeelle pääsyään. Miten valtio tästä hyötyy? Ihmiset ainakin kärsivät.

Erityiskärsijöitä uudessa systeemissä ovat lapsia tekevät naiset.

Jos vanhat jatkavat ammateissaan, niin työttömyys lisääntyy nuorten keskuudessa. Hallitus ja eduskuntamme ajavat siis nuoria kortistoon. Samaa merkitsee päätös kiristää opiskelutahtia ja päätös vaikeuttaa kaksoistutkintojen suorittamista.

Siis mahdollisimman tehokkaasti lisää fakki-idiootteja työttömiksi suoraan koulunpenkiltä, on eliittimme ihanne. Saa siihen sitten ottaa avuksi nuorisotakuita ja kauniita puheita. Jos nuoria todella työllistetään julkisella tuella, niin missä se valtiontaloudellinen säästö sitten oikein on? Ei missään. –Kehtaavatkohan ihmiset antaa äänensä näille silmänkääntäjille seuraavissakin vaaleissa?

Koko julkisen talouden kestävyysvaje on stiiknafuuliaa. Ei julkinen talous ole liian suuri vaan yksityinen liian pieni. Onneksi yksityisille meillä on vielä jonkinmoinen julkinen sektori, mikä on taannut kysyntää ja työtä yrittäjille. Julkisen karsiminen karsii samalla yksityistä. Kysyntämielessä julkinen ja yksityinen kulutus ja investoinnit ovat samanarvoisia.

Yksityinen tuotantomme yskii eurojäsenyydestä ja globalisaatiosta johtuen. Euron kurssin alentaminen tulee helpottamaan hieman, mutta ei poista lähes täydellisen vapaakaupan ongelmaa eikä oman keskuspankin puutetta.

Mauri Nygård 260914

IPUn vpj

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kirjoitin edelläolevan syyskuussa ja tarjosin muutamalle lehdelle. En huomannut julkaistun.

Nyt sitten on huomattu julkisuudessakin, että euron arvon laskeminen on positiivinen asia. Siis devalvaatio on todellakin positiivista ja välttämätöntä euroalueelle.

Ilmeisesti olemme jo antaneet USA:lle riittävän kauan sotatukea valuuttojen kurssien muodossa, ja annammehan me toki edelleen Venäjä-pakotteiden kautta. Lisäksi sotaa puuhataan Euroopan sisälle. Sotateollisuus Rapakon takana hykertelee.

Kun euron arvo nousi dollariin verrattuna äärimmillään 94 %, niin mediamme tai poliitikkomme tai palkoista neuvotteleva ay-väki ei huomannut sitä lainkaan. Taloustoimittajatkin väittivät vaan euroa vakaaksi. Niinpä vielä vuosi sitten oikeusministeri Henriksson Kokkolassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Taloustoimittajatkin väittivät vaan euroa vakaaksi."

Vakaata tässä yhteisvelkavaluutassa on vain Suomen alamäki.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Monessa mielessä alamäkeä mennään, mutta tietenkin euron halpeneminen auttaa. Devalvaatioilla noustiin ensimmäisestäkin integraatiolamasta. En voi ennustaa, kuinka korkealle nyt toisesta integraatiolamasta yksin devalvaatiolla päästään, mutta parempaan suuntaan kuitenkin. Eihän se mikään lopullinen pelastus maalle, hyvinvointivaltiolle tai kansanvallalle ole, jos nyt mitään pelastusta halutaankaan.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

No senverran, että Maiju Lassilalla ei ole mitään tekemistä stiiknafuulian kanssa. On Teuvo Pakkalan kynästä.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

No kyllä, aivan oikein. Ja minä kun oikein kaivoin syyskuussa itse tekstinkin esille ja luin sen tarinan jälleen suurella mielenkiinnolla ja nautinnolla, mutta niinpä vain aivot väänsivät väärän nimen. Keskusteltiin siinä kotosalla paremminkin kirjallisuutta tuntevan henkilön kanssa näistä kahdesta persoonasta, myös Maiju Lassilan kohtalosta, ja väärä tuli kirjoitetuksi. Molemmat henkilöt asuivat eläissään myös Keski-Pohjanmaalla, missä minäkin nykyisin.

Ei tämä ensimmäinen kömmähdykseni tätä lajia ole eikä viimeinenkään, toivottavasti. Kiitos korjauksesta! Kunnia Teuvo Pakkalalle. Kyllä häntä luettiin Raahen koulussakin. Oululaisuus ei niin paha asia ollut.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kas, huomasin, että varsinaista tekstiäkin voi muokata vielä jälkikäteen. Niinpä siellä nyt on Teuvo Pakkalan nimi oikealla paikallaan. Anteeksi oululaiset erehdystä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kirjoitus on aivan täysosuma, joten tätä täytyy jakaa mahdollisimman laajalle. Ellen olisi saanut vinkkiä, en olisi löytänyt tätä itsekään.

Meillä on vielä kovasti puuhaa, jotta näille saadaan arvoistaan näkyvyyttä.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Niin, ilmeisesti maakuntalehdessä sattui sensuuri tämän kirjoituksen kohdalle kuten myös natotus-kirjoitukseni kohdalle.

Toimituksen poiminnat