Toisinajattelija Toisinajattelu kaunistaa!

Samaa mieltäkö Leo Stranius ja Yle Puheen tuottaja?

 

Oletko Leo Stranius ihan tosissasi sitä mieltä, kuin kehuit MTV Katsomon ohjelmassa 8.12.14? Että Suomessa on ihan erinomainen tilanne saada äänensä kuuluviin, kun meillä on netti, kännykät ja eduskunta.

Puhuit kylläkin lähinnä päättäjistä, joita mielenosoitusten sanomalla mielestäsi tavoitellaan. Tarkoitit ilmeisesti eduskuntaa, vai tarkoititko kansainvälisen suurpääoman edustajia EU:ssa ja muissa järjestöissä? Suomessakin.

Kun olet jo pitkään maailmaa näköalapaikoilta seurannut, niin tietänet, miten Suomessa ollaan päästy eduskunnassa yksipuoluejärjestelmään. Siellähän on vain EU-puolue. Todellinen oppositio on eduskunnan ulkopuolella. Tiedoksesi, että näiden äänen esille saamisesta mielenosoituksissa paljolti on kysymys,  Kaikki eivät halua äänestää vihreitä eivätkä kokoomusta.

Suomen ylimmästä päättäjästä, kansasta, et puhunut kuin nettikansana. Miten  voit kertoa vaihtoehdon nykyiseen menoon, kun valtamedia siitä vaikee? Sinäkin?

Joulukuun kuudennen mielenosoituksia on järjestetty päiväsaikaan luultavasti jokaisena vuonna EU-kaudella. Näistä asiallisista ja rauhallisista miekkareista et maininnut mitään koko pitkässä haastattelussasi. Jos et sitten ihan alussa, sillä siitä saatoin jäädä jotain kuulematta.

Eli edelleen jatkuu sama meno, että mielenosoitukset halutaan osoittaa marginaaliryhmän ja nuorten mekkalaksi, josta ei tarvitse välittää.

No nyt kuitenkin oli kai mekkaloita odotettu jo päiväsaikaan, sillä valtamedia osoitti hieman kiinnostusta. Paikalla oli Ylen ruotsinkielisen uutistoimituksen toimittaja ja kameramies, ja IPUn puheenjohtaja Antti Pesonen pääsikin lausumaan ruotsiksi muutaman sanan.

Myös Yle Puheen tuottaja oli etukäteen kiinnostunut. Hän soitti minulle, että voivatko soittaa ja haastatella seuraavana päivänä?

No jo toki, ilahduin. Sellaista ei olekaan (tietääkseni) koskaan ennen tapahtunut, että näistä asiapuheista olisi valtamediassa kerrottu, kerroin.

Ei pidä paikkaansa, kauhistui tuottaja! Kyllä pitää, väitin vastaan. Tiedän varsin hyvin, sillä olen ollut paikalla ties kuinka monta kertaa. En toki ihan aina, täytyy tässä nyt myöntää.

Nyt loukkaat minua myös henkilökohtaisesti, otan tuon itseeni, tuohtui tuottaja. Ja niinpä otti. Esitti, että ei media sorra eikä valitse, ei vaikene joistain asioista. Eli oli yhtä onnellinen Suomen tiedotustilanteesta kuin Leo Stranius. Kukaan ei ylhäältä toimittajia määräile. Tuottaja väitti minua aggressiviseksi, kun yritin puolustella, että onhan olemassa myös itsesensuurin käsite, ja yritin kertoa, miten tärkeä asema nykyaikaisella medialla on, kun lajinkehitys ei ole antanut meille mitään rokotetta massatiedotusta vastaan. Ehkä en ehtinyt edes noin paljon sanoa, sillä tuottaja totesi, että eipä sitten haastatella ja löi luurin kiinni.

Kyllä tuosta keskustelusta jäi minulle sellainen käsitys, että tuottaja ei halunnut olla ensimmäinen, joka murtaa hyväksi koetun vaikenemisen tradition. Vaikutti, että hän huomasi olevansa tekemässä virhettä. Eikä hän tainnut haastattelua varten kenenkään muunkaan puoleen kääntyä. MTV oli kylläkin löytänyt Leo Straniuksen, iltamielenosoituksia kommentoimaan.

Eivät taida vaikenevat tuottajat ajatella, että heillä itsellään on osuutensa siihen, että näitä iltamekkaloita esiintyy.  Jos todellinen oppositio saisi yleensäkin äänensä kuuluviin ja myös rauhallisten päivämielenosoituksien kautta, niin tarve iltamekkaloihin vähenisi merkittävästi.

Keskusteluni Ylen tuottajan kanssa oli kovin lyhyt. Niinpä en siinä edes maininnut, miten Ylekin sortaa eduskuntaan pyrkiviä puolueita myös vaaliohjelmissaan. En myöskään viitannut muutamaan Ylen naistoimittajaan, joka oli mielestään kokenut merkittävää painostusta, josta oli joutunut kärsimään. Enkä kertonut paljon muutakaan. En kommentoinut jatkuvaa natotustakaan enkä siihen liittyvää naapurimaan mollaamista. En sitäkään, miten Skotlannin ja Katalonian kansanäänestyksiä itsenäisyydestä ei ole mediassa kauhisteltu eikä pakotteita aseteltu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Mitä muuten Yle Puheeseen tulee, niin se on se radio-ohjelma, jota eniten kuuntelen, yleensä autossa. Onhan siellä ihan oikein asiaohjelmia, vaikka todellisen opposition edustajat poliittisissa keskusteluissa vähissä olisivatkin. Eikä ihan kaikki maailmassa ole puoluepolitiikkaa, onneksi. Tosivanhojen uusiminen on myös hieno asia. Harmittaa vaan, kun Pohjanmaalta Turkuun ajaessa Satakunnan erämaissa Puheen kanavaa ei tahdo millään löytää, kuuluvuus heikko. Siellä Ylellä olisi töitä!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Eihän YLE viitsi ylläpitää edes yhtä suomenkielistä tv-kanavaa.

Toisekseen.

Eduskuntavaaleissa äänestetään taas vain yhdelle alueelliselle pienpuolueelle uudet hallituskumppanit. Niin on tehty vuosikymmeniä. Se on muka "demokratiaa"

Jaana Holappa

Loistava kirjoitus €liitin valtamedioista, kiitos. Heidän toimittajansakaan (kaikki) eivät taida ymmärtää olevansa täyden sensuurin ja kontrollin alla, kun noin kyseinen toimittaja tuohtui... totuus tekee kipeää. Valtamedian ala-arvoinen propaganda on vertaansa vailla, varsinkin naapurimaastamme. Paasikivikin puhui talvisodasta nimella "erkon sota", nyt voisimme sanoa että "alman sota propaganda" Kaava on sama, historia toistaa itseään.

Pohjois-Korea on vain laimea vitsi kun puhutaan maamme omasta sensuuri-ja sananvapaudesta ja varsinkin dis-informaatioista jota €liitin valtamediat sylkee päällemme joka päivä, päämääränä ja tavoitteena vain oma etu.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Niin, kyllä tosiaan kyseinen tuottaja/toimittaja vaikutti alkuunsa aidon sinisilmäiseltä. Tiedostamaton itsesensuurihan on vähän toinen asia. Mutta loppuiko aitous, kun kuuli, että ei valtamedia ole näistä ennen mitään kertonut? Saattoi suorastaan säikähtää, että mitä olikaan tekemässä! Tai sitten ei. Kukapa meistä toisen aivoihin varmuudella näkisi.

Toimituksen poiminnat