Toisinajattelija Toisinajattelu kaunistaa!

Aho ja Sipilä samalla harhautuksen tiellä

Aho ja Sipilä samalla harhautuksen tiellä

Kun Esko Aho pääministerinä 90-luvun alussa syvensi lamaamme kotimaisen kysynnän leikkaamisella, hän suostutteli kansaa säästötalkoisiin julkisella puheellakin. Ihan samoin tekee nyt toinen kepulainen pääministeri, Juha Sipilä.

Aho sai aikaiseksi Suomeen Euroopan syvimmän laman. Lama oli alunperin ensimmäinen integraatiolama ja syntyi euron sisäänpääsyehdoista, joista devalvointikielto oli pahin.

Lama tai lamanpoikanen oli tuolloin muissakin tulevaan euroon pyrkivissä maissa, mutta Suomessa sitä salailtiin. EU-hankkeen vuoksi ei haluttu kertoa todellista syyllistä lamaan, vaan sen sijaan syyllistettiin suomalaisia ylikuluttamisesta.

Synnintunnossa olleet ihmiset läksivät innolla säästämään, ja näin lamamme paheni, työttömyys lisääntyi, palvelut heikkenivät. Samaa merkitsee nykyinen Juha Sipilän hallituksen leikkauspolitiikka. Ja moni ihminen kannattaa elintasonsa laskemista muka isänmaallisena tekona.

Nyt on eletty toista integraatiolamaa, ja ihan samasta syystä kuin ensimmäisellä kerralla. Valuuttamme euron arvo nousi viime vuosikymmenellä ihan mahdottomiin, ääriarvojen mukaan laskien 94 prosenttia dollariin verrattuna. Palkkatasomme siis lähes kaksinkertaistui euron ansiosta. Se haittasi myös vientiä euromaihin ja myyntiä kotimaassa.

Kun euron arvo nyt on jonkin verran laskenut, niin se näkyy jo vähäisessä määrin positiivisesti taloudessa, kuten alkuvuodesta ennustimmekin, mutta hallituksen politiikka (muun muassa Venäjä-pakotteet ja säästöt) vaikuttaa toiseen suuntaan heikentävästi.

Jotta hallitus ja työnanatajat pääsisivät syömään ay-liikettä ja työoloja, hallitus ei halua nähdä talouden positiivisia signaaleja, vaan korostaa kurjuutta ja uhrivalmiuden tärkeyttä.

Ensimmäisestä integraatiolamasta noustiin devalvaatioiden avulla. Nyt euron devavoituminen on jäänyt puolitiehen. Jos hallitus haluaisi suomalaisten parasta, se erottaisi maan eurosta ja Venäjä-pakotteista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Tämä hallituksen ammattitaito ja näiden miesten yhteensopivuus arveluttaa. Yhteistyökyky hallituksen ässillä on pakon sanelemaa, omaa valtaa voi sitten näyttää työmarkkinoilla ja työläisen kustantamana. Se ei vain nyt toimi, eikä puolueiden suosio ole koskaan liian varmaa, kun Suomi kuitenkin on vielä demokraattinen maa. Aho ja Sipilä ovat salskeita miehiä ruudussa, mutta aiheuttavat kirvelevää tappiota oman maan tärkeimmille tahoille. Eivät rakenna kuin odottaisi, kuitenkin Sipilän arvo on edelleen siinä, että Keskusta nousi näillä kasvoilla kannatuksessaan. Blogin aloituspäivä oli aiemmin kuin nyt linkittämäni uutisten uutinen YLE Areenasta. Amerikkalainen talousmies kertoo ajatuksiaan Suomen tilanteesta. Niistä on jokainen omaa mieltään, mutta omani on, että hallitus tekee omiaan Suomen velkaantumisen varjolla. "Anna velkaantua vaan, tärkeintä ovat onnistuneet investoinnit." Suunnilleen näin sanoi tämä Talouden Nobelisti uutisissa eilen. http://areena.yle.fi/1-2761075?autoplay=true

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Itse asiassa kirjoitin blogini päivällä hyvissä ajoin ennen Sipilän TV-puhetta, sillä tiesin sataprosenttisesti, mitä sieltä tulee.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Euro, pakotteet ja hyvätuloisilta verottaminen jätetään haastatteluissa ja keskusteluissa käsittelemättä, kun talouskeinoista pitäisi puhua. Stiglitz on asiantuntija. WB:n ja IMF:n opeilla pahennettiin Kauko-Idän lamaa jo 90-luvulla ja Stiglitz on tämän paljastanut. Samaa oppia sovelsi myös Aho-Viinanen.

Toimituksen poiminnat