Toisinajattelija Toisinajattelu kaunistaa!

Vieläkö Trumputin on hengissä?

  • Toinen osa Trumputinista?
    Toinen osa Trumputinista?

 

 

Vieläkö Trumputin elää?

 

Obaman ja Clintonin johtama USA oli jatkuvasti kiristämässä pakotteita Venäjää vastaan, ja Suomikin oli mukana. Tuore isäntämaasopimus vuodelta 2014 antoi Natolle mahdollisuuden tulla maahamme milloin halusi ja mihin tehtävään tahansa. Vuonna 2016 USA kutsuikin itsensä harjoittelemaan. Media vain hieman ihmetteli.

 

Baltian maihin päätettiin lähettää Nato-joukkoja, ja natottaminen Suomessa ja Ruotsissa jatkui kiivaana. Näytti siltä, että muiden mukana suomalaisia valmisteltiin russofobisella propagandalla ihan oikeaan sotaan. Suursodan mahdollisuutta sai pelätä, mikäli Hillary Clinton olisi valittu syksyllä 2016 USA:n presidentiksi, jolloin entinen linja olisi jatkunut. Sotahaukat ja sotaelinkeino näyttivät siis ennenpitkää saavan sotansa, ja Suomi olisi taistelutannerta.

 

Donald Trumpilla sen sijaan näytti olevan myötämieltä Venäjää kohtaan. Suomen pelastamiseksi Trumpin valinta vaikutti turvallisemmalta. Kirjoitin, että kunpa Trump voittaisi. Samaan suuntaan pohti myös Paavo Väyrynen 27.11.2016 Kokkolassa (katso You Tube).

 

Trump voitti, ja alkoi hirmuinen mustamaalaaminen. Suhteet Venäjälle koettiin arveluttaviksi ja väitettiinpä Venäjän sotkeutuneen USA:n vaaleihinkin. Trump joutui ahtaalle.

 

SittenTrump näytti tekevän U-käännöksen. Erotti avustajiaan ja pommitti Venäjän suojeluksessa olevan Syyrian hallituksen joukkoja. Syyksi sanottiin kaasuhyökkäys. USA ampui 69 ohjusta, lentokoneita tuhoutui, ihmisiäkin kuoli.

 

USA:n ja Venäjän suhteiden kerrotaan olevan nyt kylmimmillään pitkiin aikoihin. Media on ällikällä lyöty, ja taitavat tutkinnat liian läheisestä kanssakäymisestä Venäjän kanssa hautautua.

 

Paranoidi kun olen, niin aloin elätellä toivoa salaliitosta. Että siinäkö ne kaverukset Trump ja Putin nyt pelaavat yhteen, jotta syytökset Venäjä-suhteista jäisivät? Kun videobloggaaja Jordan Sather oli tullut samoihin toiveisiin, niin kehtaan tuon nyt maailmalle julki tuoda. Toivon Trumputinin elävän. Varmuuttahan siitä ei ole.

 

Ei sinne lentotukikohtaan lentänytkään kuin 23 ohjusta. Loput 36 lensivät tämän hetkisen yhteisen vihollisen Isisin puolelle, ja kaiken lisäksi hyökkäyksestä oli ilmoitettu etukäteen Venäjän johdolle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Vaikuttaa kuin kl 12:44 mennessä vain yhdellä Usarin lukijalla olisi ollut mielipide ulkopolitiikasta.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Tilanne sama kl 18:50. Missä Naton sotatrollit lymyävät? Vai riittäisikö sotaelinkeinolle sota Pohjois-Koreaa vastaan, tässä vaiheessa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ulkopolitiikka - ainakin Suomen osalta - jäi Nygårdin avauksessa melko epämääräisen kuvauksen varaan. Trumputin on poliittisena määreenä ainakin toistaiseksi huomattavan irrelevantti ja keinotekoinen, noin lievästi sanottuna. Jokseenkin yhtä epämääräiseen ulkopoliittiseen viitekehykseen kuuluu termi 'natottaminen'.

Muuten, mitä mieltä olet Mauri Nygård Suomen geopoliittisesta ja kulttuurihistoriallisesta asemasta; kuulummeko itä-eurooppalaiseen slaavilais-venäläiseen alueeseen VAI mahdammeko sittenkin kuulua länsi-eurooppalaiseen skandinaavis-anglosaksiseen ympäristöön.

Suomen asemaa joutuu historiallisessa valossa hahmottamaan myös, jos suostuu vastaamaan pelkistettyyn kysymykseen: onko meitä suomalaisia vainottu useammin idän vaiko lännen suunnalta? No, kysymykset ovat kaiketi retorisia, alkeellisiakin. Mutta vastaa jos haluat.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kiitos kysymästä. Vastaan mielelläni.

Ihmiset ovat saman arvoisia ihon, silmien tai tukan väristä tai nenän muodosta riippumatta. Suomalaisissakin on monenlaista geeniperimää ja kohtalainen ero länsisuomalaisten ja itäsuomalaisten välillä. Silti nämä ihmiset samaistuvat suomalaisiksi ja jopa monet venäjää, englantia tai kiinaa kotonaan puhuvat.

Yritän sanoa, että on hirvittävän surullista, jos olet omaksunut tuon viitekehysajattelusi harjoitetusta propagandasta. Russofobia tulee mieleen. Helpottunut olen, mikäli olet itse jollain tavoin palkkion saava propagandisti. Siis ei suomalaisen tarvitse kuulua mihinkään "suuralueeseen" tai viitekehykseen. Jokainen maa ja alue on lännen ja idän välissä, kuten myös pohjoisen ja etelän välissä.

Kyllähän Jaakko Jotunit ja kumppanit yrittivät heikossa itsetunnossaan todistaa meille tunnettuja antiikin sukulaisia, mutta naurettavaahan sellainen nykyisen tietämyksen valossa on, eikä sukulaisuuksilla pitäisi olla mitään merkitystä ulkopolitiikkaan.

Mutta jos historiaan ja erityisesti kielellisiin sukulaisiin mennään, niin idästähän niitä sukulaiskansoja paremminkin löytyy, ja etelästä. Tästä erikoislaatuisesta kieliryhmästä voi olla ylpeä. Se ikäänkuin opastaa Suomenlinnaan kirjoitetun tavoin, että jälkipolvi seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun. Tämän pankkimies Paasikivikin oli omaksunut ja nämä saatanan nykyiset tunarit ovat sitten asiamme pilanneet.

Mitä vainoamiseen tulee, niin tältä niemeltä on vainottu enemmän itään päin kuin länteen, koska a) lännessä oli meri ja b) olimme kauan Ruotsin valloittama itämaa, jonka piti käydä Ruotsin puolesta valloitussotia ja ottaa vastaan Ruotsin vihollisen hyökkäykset ja miehitykset. Alunperinkin suomalaista roomalaiskatolista ja lutherilaista asutusta levitettiin itään ja pohjoiseen Novgorodin valtapiirin alueelle eikä ilman kahnauksia. Ruotsin suurvallan loppuvaiheen sodat tekivät Suomesta taistelutantereen aivan samoin kuin nyt solmittu isäntämaasopimus Naton kanssa tekee Suomesta taistelutantereen mahdollisessa tulevassa sodassa, jota ihan oikeasti jotkut voimat haluavat, ja ilmeisesti haluavat myös Suomessa, koskapa meillä on jo muutaman vuoden ajan harrastettu niin kovin törkeää sotapropagandaa, 30-luvun ja sotavuosien tavoin.

Puolustusvoimain komentajakin jo totesi, että sotaa kohti ollaan menossa. No sillä lausumalla voi perustella asehankintoja USA:sta, mutta todellisuudessa aseet eivät voi maailmanpoliittisessa kriisissä, sodassa, estää maamme hävitystä eikä miehitystä. Diplomatia ja puolueettomuuspolitiikka voi.

Tomi Vaalisto

Suomi on noin sadanneksi suurin maailman kielistä. Kun kieliä on yhtyeensä noin 7000 niin suomi on varsin suuri kieli. Lisäksi suomen kielen käytettävyys on korkealla tasolla. Sillä voi tehdä lähes kaikkea, mitä kielellä yleensä voi tehdä.
Suurimmat suomea puhuvat vähemmistöt ovat Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.
Suomen kielen taustalla on kolme ensisijaista itämerensuomalaista muinaismurretta muinaiskarjala, muinaishäme ja muinaispohjoisviro, joiden sekoittuessa syntyi kaksi toissijaista murretta muinaissavo kahden ensimmäisen ja muinaissuomi kahden viimeisen pohjalta.

"Määrätyt piirit" koplaavat meistä itään olevien kielisukulaistemme vuoksi slaavilaisuuteen tai jopa venäläisyyteen, mikä on aivan eri asia.
Idän suunnasta indoeuroppalaistenkin kerrotaan olevan kotoisin - onko siis "Länsi" itää samoin perustein? No ei ole emmekä mekään ole.

Kun harvaan asuttu suomalaisten heimojen asuttama alue liitettiin osaksi kristillistä Eurooppaa Ruotsin valtion ja roomalaiskatolisen kirkon toimesta vajaa tuhat vuotta sitten niin Suomi hyväksyttiin suvereeniksi valtioksi vasta sata vuotta sitten.

Tanskalaiset ja Novgorod Suomen alueelle tekivät sotaisia retkiään ennen Ruotsi valtion syntyä ja niiden välissä suomalaisheimot tappelivat keskenään.Ns Ruotsin vallan aika ei ollut yhtäjaksoinen aikakausi ja sen alkamisen ajankohtaan liittyy epäselvyyttä. Tasavarmaa on, että Ruotsin vallan aika päättyi Suomen sodan seurauksena 17. syyskuuta vuonna 1809.

Katolinen kirkko oli toiminut Varsinais-Suomessa noin 1100-luvulta lähtien, mutta Turun piispan mainitaan Ruotsin piispojen luetteloissa ensimmäisen kerran vasta 11.2.1253.

Hämäläiset olivat käyneet vähintään vuodesta 1042 lähes jatkuvasti sotaa Novgorodia vastaan. Novgorod oli tehnyt Suomen alueelle tuhoisan ryöstöretken 1227 jonka jälkeen hämäläiset tekivät yli 2000 miehen armeijalla epäonnistuneen sotaretken Novgorodia vastaan heti vuonna 1228. Tämän jälkeen hämäläiset ja varsinaissuomalaiset osallistuivat ruotsalaisten kanssa vuonna 1240 tehtyyn Nevan sotaretkeen, mikä kertoo jonkinasteisesta sotilaallisesta yhteistyöstä ruotsalaisten kanssa. Noin vuoteen 1300 mennessä nykyisen Länsi- ja Etelä-Suomen alueelle oli alkanut tulla Ruotsin valtakunnan ja Uppsalan arkkihiippakunnan osia, jota hallittiin Turun, Hämeen ja Viipurin linnoista käsin.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #5

Sotaisa on Suomen historia. Minulle opetettiin aikoinaan, että Uusimaa oli pitkään lähes asumatonta Suomenlahtea pitkin kulkevien ryöstelijöiden vuoksi, ja voimakkaimmat ryöstäjät tulivat lännestä. Saattoivatpa Salpausselät vetää asutusta myös villiporojensa johdosta.

Ruotsalaiset valloittajat tulivat aluksi luonnollisesti lounais- ja länsiosiin Itämaata. Jatkan vielä tästä historian kuvausta:

Ns. kolmas ristiretki (ruotsalaisten sotaretki) suunnattiin Kannakselle ja Viipuriin 1293. Silloin tuhottiin vanha karjalaisten kauppapaikka ja linnoitus Viipurissa ja aloitettiin Viipurin linnan rakentaminen.

Vihanpidon piti sitten loppua Pähkinäsaaren rauhaan 1323, jolloin raja vedettiin halki Kannaksen Raahen tienoille Pohjanlahdelle. Oulujoen vesistö ja siten myös Kainuu jäivät Novgorodille. Huomattavat alueet Karjalassa oli nyt liitetty Ruotsiin.

Ruotsalaisten lajenemispyrkimykset eivät kuitenkaan tähän päättyneet. Esimerkiksi 1348 Maunu Eerikinpoika hyökkäsi Novgorodia vastaan. Jo 1337 oli Novgorodin puolella Käkisalmen alueella kapina, jota ruotsit sitten tukivat. Sovitun rajan väärälle puolelle ruotsit rakensivat Savonlinnan 1400-luvun loppupuolella. Kustaa Vaasa kannusti asuttamaan Novgorodin puolelle ja se johti kohtalaisen merkittävään sotaan 1550-luvulla. Vihanpito "päättyi" tuolloin Täyssinän rauhaan 1595, jolloin Savo tuli Ruotsille ja Ruotsin itäraja ulottui nyt pohjoiseen Inarijärven suuntaan. Tuossa välillä esimerkiksi Kainuun, siis Novgorodin-Venäjän maalle tullut ruotsalaisten (suomalaisten) uudisasutus oli hävitetty kahteen kertaan.

Ruotsin laajeneminen sotimalla jatkui, ja Stolbovan rauhassa 1617 mm. Käkisalmen lääni ja Inkerinmaa liitettiin Ruotsiin. Myöhemmin voimasuhteet kääntyivät. Näännytyssotaa käytiin pitkään myös koko nykyisen Suomen alueella 1700-luvulla. Ruotsi ei pystynyt tai riittävästi halunnut puolustaa Itämaataan. Vuonna 1809 Suomen alue liitettiin Venäjään. Suomen autonomiseen alueeseen määritettiin nyt myös Kannaksen alue ja Käkisalmen lääni, mutta Petsamo vasta vuoden 1920 rauhassa.

Ilman Ruotsin häviötä ja autonomian aikaa Suomen valtiota ei olisi syntynyt. Huono taitaisi olla suomenkielenkin asema.

Eräs kuvaus vuosisatojen aikoina käydyistä sodista on alla olevassa linkissä.

http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohPr/sodat/Venajan%20sota%20(1555%20-%201557).htm

Eräässä nettihistoriikissa kerrotaan Tverin Karjalaan muuton syystä:

"Rauha ei kuitenkaan hillinnyt Ruotsin laajentumishaluja kun samaan aikaa Venäjää heikensi Rurikin dynastian sammumisen jälkeinen suuri sekasorto. Molemminpuolisten sota- ja ryöstöretkien, taisteluiden ja neuvotteluiden ja sopimusten jälkeen Ruotsi saikin vuonna 1617 Stolbovan kylässä Inkerinmaalla solmitussa rauhassa Käkisalmen ja Inkerinmaan. Suomenlahti ja Laatokka olivat sen jälkeen Ruotsin sisämerta ja venäläisiltä oli katkaistu yhteys Itämereen.

Käkisalmen lääni miltei tyhjeni tuhansien ortodoksiperheiden paetessa pääasiassa Tverin alueelle Novrorodin ja Moskovan välille. Tverin sadoissa karjalaiskylissä karjalainen kulttuuri on säilynyt hyvin ja karjalan kieltäkin puhutaan yhä monin paikoin. Muuttaneiden tilalle tuli Savosta ja Hämeestä pian luterilaisia talonpoikia. Myös sotien autioittamalle Kannakselle tuli uutta asukaspohjaa Savosta ja Pohjanmaalta."

Pistin tähän vielä näin pitkästi, kun kommentaattoreilla tuntuu olevan kovin yksipuolinen, suorastaan rasistinen näkemys slaaveista ja venäläisistä. Autonomian ajan loppupuolellahan oli sitten yritykset venäläistää maata, johon vastattiin menestyksekkäästi passsiivisella vastarinnalla, ei sotimalla.

Itsenäisyyskin säilyi Saksa-yhteyksistä huolimatta. Saksalaiset ovat kuitenkin pyrkineet käyttämään Suomen maaperää kahteen otteeseen Venäjää vastaan käydyissä sodissa.

Ottaen huomioon mm. Pietarin sijainnin on selvää, että Isäntämaasopimusta ja natotusta ei ole naapurissa varautumatta katseltu. Olenkin äskettäin huomannut, että eduskunta on päätöksellään viime vuonna ikäänkuin paikkaillut Isäntämaasopimusta. Eduskunnan tekemä päätös koski juuri vieraiden joukkojen maahantuloa. Alunperinhän eduskunta ei sopimuksen laatimiseen tai hyväksymiseen osallistunutkaan. Olisiko kohu lentoharjoituksista tai kirjamme tai vinkit naapurista vaikuttaneet? Tai kaikki yhdessä?

Niin että mitä erityistä vikaa on slaavilaisuudessa tai Venäjässä vaikkapa saksalaisiin tai USA:han verrattuna? Yksimielisiä tunnumme olevan siitä, että emme ole venäläisiä. Miksi pitäisi olla amerikkalaisia?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #11

Kyllä Mauri Nygårdin kannattaisi avata se toinenkin silmänsä ja katsoa historian kirjasta, kumpi on Suomeen hyökännyt: Saksa vai Neuvostoliitto.

Olisi Maurinkin aihetta panna kätensä niin sanotusti olkapäitä myöten ristiin ja kiittää Saksaa siitä, että olemme Neuvostoliiton kynsistä näinkin hyvin selvinneet.

Et löydä hakemallakaan todisteita sille, että Saksa olisi Suomea vahingoittanut sen enempää sodan kuin rauhankaan aikana. Erittäin murheellinen Lapin polttaminen menee sekin Neuvostoliiton ja valvontakomission sekä vara-Stalin Andrei Zdanovin piikkiin; heille ei kelvannut antaa Saksan asevoimille aikaa poistua maasta ilman aseellisia yhteenottoja.

Venäläiset ja ylipäänsä slaavilaiset ihmiset ovat vallan mainiota väkeä; niin minä ajattelen. Mutta heille tulleena kirouksena on ollut kelvoton ja paljolti raskaasti rikollinen poliittinen järjestelmä.

Bolsevismi ja stalinismi ovat tuottaneet Venäjän kansalle mittaamattomia kärsimyksiä. Stalinin ajan vainoissa kuoli kuten Mauri hyvin tietää noin 30 miljoonaa (30.000.000) Neuvostoliiton kansalaista. Hitler-Saksan tihutyöt olivat nekin karmeaa mittaluokkaa, mutta silti pientä näpertelyä Stalinin tuhotyöhön, joka äärimmäisen julmalla tavalla kohdistui myös suomensukuisiin ja juutalaisiin kansalaisiin.

Niin jotta avaa Mauri-hyvä silmiäsi sen verran, että näet, missä päin idän teurastaja on asustanut ja meidän suomalaistenkin pään menoa harrastanut.

Ystävällisin vapun jälkeisin terveisin sinua kannustaen!

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #12

Miksi minun pitäisi ottaa vastuuta Neuvostoliiton teoista? En ota vastuuta myöskään Saksan, Yhdysvaltojen, Pol Potin, Idi Aminin tai Israelin hirmuteoista, enkä suomalaisten valkoisten (mestauksina, murhina ja leireille näännytettyinä 19 000) enkä punaisten (terrori alle 1 500 kuollutta) teoista.

Venäjäänhän russofobistien viha kohdistuu, ei yksin Neuvostoliittoon, jota ei ole ollut olemassakaan 25 vuoteen. Ryssäviha oli julkista ja ylpeilyn aihe oikeistopiireissä 30-luvullakin ja juuri tuolla termillä. Ei siis niinkään viha neuvostokansalaista kohtaan. Sotaahan se nykyistä muistuttava propaganda ennakoi, ja Suur-Suomea kaivattiin. Kaivataan ilmeisesti nytkin, vai?

Helsingin Sanomilla on suuri kunnia ryssävihan rakentamisessa, kuten talvisodan alkamisessakin ministeriksi päässeen Erkon kautta. Sanoma oy on nytkin propagandan kärjessä, mutta kyllä Ylekin on valtavalemediana kunnostautunut.

Talvisota voidaan nähdä Saksan aloitteena, kuten hyvin tiedetään. Se halusi laajentua, jakaa Puolan, ja lupasi Neuvostoliitolle vapaat kädet Suomessa. Ja kyllähän jatkosotaan lähdettiin Saksan hyökkäyksen mukana Suur-Suomea tekemään. Toinen asia on, että oliko Saksa pakotettu hyökkäämään, ja mitä kaksoispeliä Stalin oli alunperinkin harrastanut yhteistyössä Churchillin kassa. Churchillin tavoitteena oli pitkään ollut Saksan nuijiminen maan tasalle.

Ennen talvisotaa meillä oli siis tilanne, että ystävä Saksa oli kaukana ja naapurina oli vihollinen. Sama tilanne kuin nytkin. Jos Neuvostoliiton kanssa olisi ollut asialliset suhteet, niin naapurilla ei olisi ollut tarvetta vaatia maa-alueita Pietarin läheisyydestä. Ruokahuoltomme olisi myös ollut taattu Murmanskin kautta, mikäli Saksa olisi heittäytynyt hankalaksi.

Alussa ystävä Saksa siis petti, ja lopulta saimme Saksan vuoksi kolme peräkkäistä sotaa. Olen niin vanha mies, että muistan, miten sodan vaikutukset suomalaisten elintasoon ja ruokahuoltoon ruokakuponkeineen ulottuivat vielä 50-luvullekin. Että sellaista se Saksa sillä kertaa sai aikaiseksi ihmisuhrien lisäksi.

Tietenkin myös nyt eurokaudella Saksa on vahingoittanut hirmuisesti Suomea taloudellisesti, ja Suomi on lainoillaan ja avustuksillaan ja takuillaan pelastanut Saksan pankkeja. Saksan vuoksi euron arvo on ollut julmetun korkealla ja sen vuoksi olemme eläneet toista integraatiolamaa. Onneksi euro on nyt devalvoitunut, joten nousua on tiedossa, mikäli hallituksemme ei pääse sitä pahasti pilaamaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Nygård: "Russofobia tulee mieleen. Helpottunut olen, mikäli olet itse jollain tavoin palkkion saava propagandisti."

En suo sinulle helpotusta ainakaan yllä mainulla tavalla. En nimittäin ole palkkiomiehiä mihinkään suuntaan. Russofobia taas on neuvostovaltaa kaipaavien propagandistien lanseeraama kielikuva.

Mielenkiintoista oli vastauksessasi tuo kieliryhmien esiin nostaminen; asia jota myös Tomi Vaalisto asiantuntevasti selostaa. Totta on, että kielelliset sukulaisemme ovat lähinnä idässä ja etelässä, osin myös lännessä.

Nykyinen Suomi on tynkävaltio siinä mielessä, että läheisimmät kielisukulaisemme asuvat Ruotsin Länsi-Pohjassa (Kalixjoki/Kainuunjoki rajana) sekä Venäjän puolen Karjalassa (Aunus-Laatokka-Viena). Suomi historiallisena väliinputoajana ja joskus myös sodankäynnin heikompana lenkkinä on nuo arvokkaat sukulaisalueet menettänyt aggressiivisemmille ja röyhkeämmille naapureilleen.

Suomi ei ole ketään vainonnut; ei itään eikä länteen, ei pohjoiseen eikä etelään. Vainolaisemme ovat aina tulleet idästä, ellei huomioon oteta varhaista Ruotsin maahantunkeutumista ja sitä raskasta pakkorakoamme, jossa jouduimme Svean puolesta sotia käymään. Jopa 'viimeiseen suomalaiseen saakka ruottin puolesta sotimaan'.

Tuskinpa sinäkään Mauri slaavilaisen bolsevismin tai sen perillisten helmaan olet pyrkimässä. Näin rohkenen olettaa.

Adolf Ivar Arwidsson (7. elokuuta 1791 Padasjoki, Ruotsin kuningaskunta – 21. kesäkuuta 1858 Viipuri, Suomen suuriruhtinaskunta):
”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia” (”Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli, låt oss alltså bli finnar”)

Tomi Vaalisto

Ainakin Erkki Tuomiojan mukaan Suomen ja Naton yhteisymmärryspöytäkirja ei vie Suomea yhtään mihinkään, jonka ulkoministerinä toiminut Tuomioja kertoo tässä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082718607568_u...

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kiitoksia Tomi V informaatiosta. Tuomioja tosiaankin pyöritteli televisiossakin käsiään ja selitti, että tämä on siltä varalta, jos meteoriitti putoaisi maahamme. Esitti, kuten muutkin, että sopimus olisi sellainen, että Nato antaisi apua Suomelle, vaikka sellaisesta sopimuksessa ei sanaakaan. Isäntämaa sen sijaan antaa apua ja tukea Natolle. Tuomioja ilmeisesti havitteli vielä tuossa vaiheessa korkeita kansainvälisiä "palkintoja". Aikoinaan hyvä miesi on mennyt piloille. Kannattaa lukea tuon Iltalehden artikkelin viimeinen yleisökommentti.

Toimittamassani kirjassa Näin Suomea viedään vuodelta 2015 kerron, miten nyt Nato voi tulla maahamme myös pelkällä omalla ilmoituksellaan. Sitten viime vuonna ihmeteltiin, että miten se USA saattoi kutsua liki kenenkään tietämättä itsensä tänne harjoittelemaan.

Tuomioja valehtelee myös MOUn luonteesta ja yleismerkityksestä. MOU on kansainvälinen sopimus, ei pöytäkirja. Keijo Korhonen siitä kirjassamme kertoo.

Tomi Vaalisto

Kommentit ovat mielipiteitä ja niitä löytyy joka lähtöön.

2015 sotaharjoituksella tarkoittanet Norjan, Ruotsin ja Suomen Arctic Challenge 2015 -harjoitusta, johon kutsuttiin Naton jäsenmaita mm. Yhdysvallat.

Mitäpä kummallista tuossa muistaakseni ruotsalaisjohtoisessa harjoituksessa oli? Käyhän suomalaisetkin harjoittelemassa muissa maissa nykyään.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #9

Yllätyksenä tulivat lentokoneet Oregonista Rissalaan toukokuun 2016 harjoituksiin. Myöhemminhän sitten oli suuri harjoitus etelässä, Suomen osalta lähinnä Hankoniemessä.

Mitä olisitte sanoneet, jos Kekkonen olisi hyväksynyt Neuvostoliiton kenraalin vai oliko amiraalin esityksen yhteisistä sotaharjoituksista? Tästäkin kirjassamme on lyhyt pätkä.

Suomi on todellakin maailmalla kaivamassa verta nenästään. Sekä sotimassa Naton kanssa että väliin harjoittelemassa sotimista.

Toimituksen poiminnat